уторак, 2. јун 2015.

Kutak za zdravo telo: moja ishrana**



Zdravo svima



U seriji postova o zdravom životu danas vam donosim priču o mojoj ishrani. Da, naglašavam ishrana, jer moja ishrana nije ni režim, ni dijeta, već jednostavno pravila ishrana, za moje telo. Iskreno, kod mene dijete nikada nisu delovale. Umerene dijete su imale efekta, ali ne trajnog. Rigorozne dijete su imale užasan efekat. Smršam za par dana 2 kg, i onda ne mrdam danima. Metabolizam upropašćen.


Nikome ne preporučujem rigorozne dijete, jer po meni mogu samo dovesti do poremećaja metabolizma i imati kontra efekat. Nisam lekar, ali jednostavno sa svih strana čujemo da dijete nisu dobra stvar, tako da prosto pravi put do mršavljenja je zdrava ishrana. Možemo to reći i kao korigovana ishrana. Neko jede sve i opet uspe tako da smrša. Drugi izbaci slatko, a neko izbaci masti. Sve zavisi šta kome prija i kako deluje. Po meni je izbacivanje ugljenih hidrata ili izbacivanje proteina besmisleno. Prosto pratimo piramidu zdrave ishrane, ne možemo izbacivati nešto što je našem organizmu potrebno. Samo što mnogi misle da su ugljeni hidrati slatkiši i belo brašno jedini izvor ugljenih hidrata, a oni su samo najgori izvor. Treba stalno čitati o zdravim namirnicama i pokretačima metabolizma, osluškivati telo, jer ono najbolje zna.





Pre 4 godine, kada mi je bila velika matura poželela sam da smršam, što sam već pominjala. Krenula sam sa vežbanjem, otišla kod nutricioniste i za nešto više od dva meseca izgubila 11 kg. Dugo sam održala kilažu, ali kako to ide, opet su se kilogrami nakupili.




Trenutno praktikujem ishranu dosta sličnu onoj koju mi je nutricionista preporučio, vežbam i trudim se da živim što zdravije. Pri tom, shvatila sam da ovo ne treba da bude trenutno, već da treba da se trudim da živim zdravo uvek.

Neću vam kopirati tabelu primera ishrane (imam raspored za dve nedelje) jer mislim da je to dosta individualno, ai ću vam izneti okviru kakva je moja ishrana. U narednim  postovima biće tu predloga za zdrav doručak, neke obroke, informisanje o namirnicama koje vam mogu pomoći pri gubitku kilograma i sl. Naglasila bih i da je moja trenutna ishrana, ona kojim se gube kilogrami, a ne održavaju. Kada izgubim dovoljan broj kilograma, biće reči i o održavanju telesne težine.




Ja volim da jedem, uvek sam volela da jedem, i to apsolutno sve. Najviše volim testo, a najmanje meso. Nikad nisam preskala doručak, uvek sam užinala, jela dovoljno zdravih namirnica, ali jednostavno jela sam previše za moj organizam, nedovoljno bila aktivna i kilogrami su se lako nakupili. Ne mogu reći da sam baš sklona gojenju, jer jednostavno tako nešto mislim da ne postoji. Ljudi koji ne jedu puno, ali kažu da se goje, po meni, ne jedu pravilno, preskaču obrok i tako usporavaju metabolzam. S druge strane neko ko jede puno, ne znači da jede puno uvek. Ako neko na slavlju može puno da pojede, i svi se iznenađuju jer je ta osoba mršava,  kako joj uspeva, prosto mislim da ta osoba inače ne jede puno, bar je takvo moje iskustvo sa vitkim ljudima koji „puno jedu“.


Imam 5 obroka dnevno, 3 glavna obroka i 2 užine. Užina je uvek voće, oko 200 g po obroku. Nekada naravno ubacim i voće u doručak, pa smanjim za užinu. Nekada ta užina bude posle večere, ali prosto, 5 obroka je uvek tu. Ne jedem koštunjavo voće jer mi je preporučeno da dok skidam kilograme ne jedem koštunjavo voće, ali znamo da je zdravo, pa prosto mislim da je bolje grickati bademe, nego čips. Sušeno voće takođe izbegavam, kao i banane. Jer mi je banana preporučena kao večera jednom u dve nedelje, sa jogurtom. Ovo mi je trenutno malo teže, jer pre promene ishrane jela sam banane skoro svaki dan, ali sam ih svakako smanjila. Slatkiše ne jedem, šećer ne koristim, a ako mi se baš jede slatko, napravim neki zdrav „kolač“, sa zaslađivačem, rogačem, voćem i slično.


Doručkujem uvek kod kuće i bukvalno čim ustanem. Još u srednjoj školi nisam znala šta bih zdravo doručkovala, tako da sam uglavnom jela kod kuće. Sada sam navikla, čim ne jedem neko vreme ne osećam se dobro. Za doručak jedem malo više hrane, osim  kada žurim. Tu su pahuljice koje sama pravim, ovsene kaše, proja, integralno pecivo, jaja, sendviči... Od suhomesnatog jedem pileća i ćureća prsa, juneću pečenicu, prašku šunku i prušutu. Ostalo izbegavam, iako volim suhomesnato. Ne jedem viršle, paštete, čvarke... Mlečne proizvode jedem sa niskim sadržajem masti. Koristim integralni-crni-raženi-kukuruzni hleb uglavnom, i to za sendviče dva tanka parčeta, a uz jaja npr. jedno parče. Ne jedem lisnata testa, picu i sličnu brzu hranu, nikakve grickalice, osim malo suncokreta, semenki, soje... Kada jedem jaja to su dva komada, i jedem ih uglavnom ređe, jer nisam ljubitelj jaja, ali mi je preporučueno jednom nedeljno. Ne koristim kečap, majonez, sosove, namaze (osim light margarina)....




Ručak je generalno najmanji problem, bilo šta kuvano je dobrodošlo, naravno bez zaprške. Ne jedem masna mesa, niti sam ih pre jela, i ne pržim hranu, već dinstam, kuvam, grilujem na gril tiganj... Povrće je dobrodošlo u svim obrocima, u neograničenim količinama osim krompira naravno. Krompir jedem kao zamena za hleb, odnosno pirinač. 150 g krompira je što i četiri kašike pirinča ili parče hleba. Znači ako jedem pirinač ili krompir, ne jedem hleb. Oko 100-150 g krompira je dobro jesti po obroku. Pečurke se takođe mogu jesti neograničeno, što je super, jer mogu biti zamena za hleb. Meso jedem oko 200g, što meni ne pada teško. Salatu začinim sa limunom i malo maslinovog ulja. Maslinovo ulje koristim samo tako, preko salate, ne za pravljenje jela. Riba takoše, 200-300 g je okej, a preporučeno mi je da lignje i morske plodove izbegavam, jer su jači, ali njih jedem i onako jednom u par nedelja, tako da mislim da ne mogu naškoditi. Trudim se da manje solim hranu, a više koristim začine. Supu jedem bez testenine, i to domaću, skoro svakog dana. Supu iz kesice ne jedem. Važno je koristiti namirnice bogate vlaknima o kojima ću pisati poseban post.



Večera je za mene problematičnija, jer sam uvek gladna uveče. Jedem tunjevinu-150g, sa hlebom, jaja, ajvar, pahuljice, ovsene kaše, proju – 100g. Testetinu – samo 70 g  treba se truditi jesti integralnu, i to jednom u 10 dana. Trudim se da menjam namirnice stalno, kako mi ne bi bilo dosadno, i imam spisak šta u kojoj količini može zameniti nešto drugo. Količine su vrlo važne, jer i jabuke ako ih jedemo previše mog da dovedu do povećanja telesne mase.



Kafu pijem tursku, bez šećera, uglavnom svakog dana. Ponekad popijem i nes, eventualno espreso, ali sve bez šećera, jer inače tako pijem. Ne pijem razne moka, latte i slične kafe sa sirupima i sa milion kalorija, nikada ih nisam ni pila. Sokove ne pijem, nisam ih bila ni pre, pijem vodu, nezaslađenu limunadu i čajeve i kiselu vodu. Meni ovo nije bio problem, jer je inače ovo sve od pića što sam i ranije koristila, prosto ne volim slatke napitke. Pazite kod pića, jer na ovaj način možemo uneti puno praznih kalorija. Gazirano je baš loše za naš organizam, ali znam da svi koji vole ovakva pića teško mogu da prestanu da ih piju. Super je što ih ja nisam nikada volela. Kupila sam skoro sokovnik, ali nekako i nemam potrebu za sokovima, pa nikako da cedim nešto. Volim i smooth-ije i šejkove, ali sve me mrzi da ih pravim, uvek pre pojedem voćku. Alkohol ne pijem.



Naravno, ishranu je dobro ponekad prekršiti, kako bi vam posle lakše bilo da istrajete. Ako je slavlje neko, naravno da ću pojesti nešto što ne jedem ili popiti koju čašu vina. Važno je kako jedete inače, a ne jedan obrok, tj. jedno veče, neće vas 3 čaše vina ugojiti.



To bi bilo to, nije neka nauka, prosto ovo svi znamo, ali lepo je imati sve na jednom mestu, što zbog sebe, a i možda pomognem nekom od vas. Naglasila bih da je važno biti umeren, ništa ne dolazi preko noći, treba biti uporan i videćete rezultate. Sada je i onako toplije vreme pa je mnog lakše zdravo se hraniti i biti aktivniji. Ponavljam, nisam lekar i ne znači da će ova ishrana i vama pomoći, ali ovo je jednostavno zdrava ishrana i mislim da nikome ne bi škodilo da jede ovako.




Kakva su vaša iskustva sa ishranom i dijetama? Kako vi održavate vašu kilažu i kako se borite sa kilogramima?

Pišite mi vaše predloge, ideje, iskustva... ovde smo da razmenimo ideje i pomognemo jedni drugima u mršavljenju. 

*Sve fotgrafije su preuzete sa Interneta.

Hvala na pažnji! :) 

2 коментара:

  1. Анониман3. јун 2015. 00:35

    Imaš pravo kad kažeš da se trebamo uvijek zdravo hraniti a ne samo da bi smanjili tjelesnu težinu međutim teško je to sve danas postići kad uzmemo u obzir brz tempo života, činjenicu da je najzdravija hrana tipa voće povrće špricano hemijskim sredstvima, zatrovano i slično, nekad su nam pojedine namirnice nedostupne, a ne mozemo uvijek jesti isto :) super post

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se. Nisam se dotakla sada te teme, ali prosto ne znamo šta je organsko, šta je gmo... Uzrok gojenju su često i hormoni koji se ubrizgavaju u namirnice. :I
      Ko ima prilike da ima svoje voće, povrće...a možda i meso treba biti presrećan. :)
      Hvala puno :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...