петак, 9. октобар 2015.

Čaj u pet - Tea at five #4

Zdravo svima :)
Danas se vraćamo na stari raspored ovih postova, petak je, pet je sati i vreme je za novi čaj. :) Ako ste propustili predhodni čaj u pet kliknite ovde.

Danas bih želela sa vama da pričam na temu prevencije raka dojke. Svi znamo da je rak dojke jedan od glavnih uzročnika smrti kako u Srbiji, tako i u svetu. A da li ste znali da je rak dojke u 90% slučajeva izlečiv ako se otkrije na vreme?



Oktobar je mesec borbe prevencije raka dojke, i ovih dana se stvarno puno priča o ovoj temi. Ja sam prošle godine u Oktobru, na mom drugom blogu Anin Avon kutak, pisala na ovu temu, pa ako vas zanima klik ovde


Ukratko o bolesti:
Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena. Ova bolest preti sve većem broju žena, a najveći uzrok je mala informisanost, i neredovni pregledi.
Opasnost od raka dojke je povećana kod žena:
- koje su imale prvu menstruaciju pre 12. godine
- koje su imale menopauzu pre 50. godine
- koje nisu rodile ili su rodile posle 30. godine
- u kojih je kod biopsija dojke nađen poremećaj normalnih struktura ćelija
- koje su operisane zbog raka jedne dojke (verovatna učestalost raka u drugoj dojci je oko 6%)
- ako je u porodici neko od bliskih srodnika imao rak dojke
- posle 50. godine života opasnost se povećava s gojaznosti i odnosom telesne težine prema visini. Žene s vlažnim cerumenom (cerumen = usna mast) sklonije su raku dojke.

Ne zaboravite, pregled je najbolji način prevencije i ranog otkrivanja bolesti raka dojke koja je, u početnom stadijumu, izlečiva u više od 90% slučajeva!


Nadam se da ste svesni koliko je redovan odlazak kod ginekologa važan za vaše zdravlje, ali ću na ovu temu napisati poseban post uskoro.

Još jedna tema o kojoj bih danas rekla par reči je Carrot Challenge, koji sam juče krenula. U pitanju je mesec dana svaki dan konzumiranja po dve šargarepe. Ja volim šargarepu inače i jedem je često, pa mi je ovaj challenge vrlo zanimljiv. Brojne su blagodeti šargarepe, što ću vam izdvojiti u posebnom postu. Pozivam vas sve da se pridružite ovom challengu i omogućite da vaš organizam dobije sve blagodeti koje pruža šargarepa.




Šargarepa je fantastična za kosu, kožu, nokte, izvor je brojnih vitamina i minerala, štiti vas od sunca, dobra je za vid.... Naravno, nemojte preterivati jer može da se dogodi da vam određeni delovi tela postaju narandžasti, a to ne želimo. Dovoljno je 2 do 3 šargarepe dnevno. U postu koji ću vam spremiti, izdvojiću i neke zanimljive recepte sa šargarepom.

Imam i jedno pitanje za vas:


Do sledećeg ćaja u pet nadam se da ćete mi se pridružiti u carrot challeng-u i više istražiti o uzrocima opake bolesti - karcinoma dojke.

Hvala na pažnji.

 

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...