петак, 15. мај 2015.

Kutak za zdravo telo, uvod: moja borba sa kilogramima**

Zdravo svima. :)

Kao što sam najavila na fb stranici, pre par dana sam krenula sa jednim programom vežbanja, korigovala ishranu u želji da smršam.
Danas bih vam napisala neke osnovne stvari, o mojoj borbi sa kilogramima i o tome šta možete da očekujete u ovoj novoj rubrici pod nazivom Kutak za zdravo telo.

*Sve fotografije preuzete su sa interneta.

Ja sam neko ko od uvek ima problema sa viškom kilograma. Još u osnovnoj školi sam mršavila, gojila se i tako u nedogled. Kao klinka sam uvek trenirala neki sport, tako da je mnogo bilo lakše kad se nakupi tih par kilograma i da ih skinem. Volela sam uvek da jedem, i bila sklona gojenju, ali uz aktivnosti kroz sport i rekreaciju, rešavala sam se ovih suvišnih kilograma mnogo lakše.



Nakon polaska u srednju školu, išla sam s vremena na vreme na različite vrste fitnesa, aerobik, vežbala kod kuće, i sve u svemu bila aktivna, ali nikad u kontinuitetu. Volim ja da vežbam, ali nekako sam uvek kada ispunim određeni cilj, rešim se tih par kilograma, prestajala sa treninzima, uz to polako počinjala i da jedem sve i naravno tih par kilograma se uvek vraćalo. Nisam istrajna i inače sam lenja, tako da mi je zbog toga veoma žao što stalno prekinem sa treninzima.

Par meseci pre velike mature, rešila sam stvarno da smršam, i to da skinem veći broj kilograma i budem spremna za maturu. Otišla sam kod nutricioniste (pisaću zaseban post o ovome), i uz zumbu i vežbe za zatezanje, skinula 11 kilograma za dva i po meseca. Mislim da u životu nisam bila mršavija, tj. zgodnija. Bila sam presrećna i vrlo zadovoljna sobom i svojim uspehom. Tokom leta inače manje jedem i krećem se dosta, tako da nisam imala problema, samo sam se dodatno zategnula. Od jeseni sam ubacila neke namirnice, jela malo više i prvi put da se nisam ugojila tokom zime. Naredne godine, na proleće sam nabacila koji kilogram, ali sam ih tokom leta skinula. Stvarno sam bila zadovoljna što se kilogrami ne vraćaju i što mogu da održavam svoju kilažu. Naravno, nisam redono treninrala i tek sad uviđam koliki je to problem bio.

Nakon dve godine održavanja kilaže nekako sam se opustila i odjednom sam imala 5 kilograma više. Od tada (opet je prošlo dve godine), nisam mršavila, već dodala još par kilograma i sada sam opet na starom. Vežbala sam naravno, s vremena na vreme. Vežbam aktivno mesec dana, pa onda mesec ne, i sve tako. Ja volim da jedem, i jedem sve, ali ne prežderavam se. Mislim da je moj glavni problem to što nisam aktivna, posebno u vreme ispitnih rokova, a tada i jedem više.




Mesecima već kao krećem sa ishranom koju mi je prepoučio nuticionista i redovnim vežbanjem, ali nekako nisam imala pravu motivaciju. Stvarno želim da dovedem svoju linju u red, smršam tih desetak kilograma i zategnem se.
Pre svega ovoga puta stvarno želim da nastavim sa treniranjem i nakon što smršam i da to jednostavno postane sastavni deo mog života. Želim da uživam u vežbanju i rekreaciji. Uz to naravno želim i da se hranim zdravo i to zauvek, a ne samo kada imam estetski problem, ili eventualno zdrastveni.

Inače, imam dovoljno samopouzdanja i zadovoljna sam sobom, pa mislim da je to jedan i od razloga što nisam u prošlosti mogla da istrajem u borbi sa kilogramima. Po meni neko ko nije zadovoljan sobom pre će uspeti da smrša.


Jedan od razloga zašto sam rešila da se dovedem u red je i to što imam 23.godine i volela bih da u narednih 5 godina dobijem svoje prvo dete. Mislim da je važno da celokupan organizam bude zdrav za trudnoću, a čitala sam i da sa procesom dovođenja svog organizma u red treba početi na vreme pre nego što se odlučite na trudnoću, tako da je moje vreme došlo.


Inače, građena sam tako da sam jača u gornjem delu i generalno se najviše gojim u stomaku. Noge su mi i sada, sa viškom kilograma tanke, ali bih želela da ih zategnem. Stomak mi je bolna tačka, i ako imate neke ideje za smanjenje masnih naslaga na stomaku. pišite mi, biću vam zahvalna! Visoka sam 166cm, što nije visoko pa se vide dodatni kilogrami, čim se ugojim.

Nisam pobornik dijeta, držala sam ih nekoliko i samo su odmogle, više nego što su pomogle. Pravilna ishrana je najdelotvornije sredstvo u gubitku kilograma.


U narednim postovima predstaviću vam svoj način ishrane, program vežbanja, motivaciju za vežbanje, kao i brojne recepte, ideje za zdrave obroke, namirnice koje mogu pomoći i još na temu pravilne ishrane i vežbanja.
Možete mi i vi napisati o čemu bi ste voleli da pišem. Zamislila sam ovo kao neki dnevnik gde bih vas izveštavala o mom napretku i sredstvima da dođem do cilja. Mislim da će mi ovo veoma značiti jer će me motivisati da nastavim da se trudim. Takođe puno žena i devojaka muči muku sa kilogramima, tako da će dobro doći svima da čuju tuđe iskustvo.


Pišite mi vaša iskustva, hajde da zajedno budemo zdravi i vitki! :)

I za kraj, nešto što sam pročitala pre neki dan i motivisalo me je: "Nothing tastes as good as fit and healthy feels."


Hvala na čitanju! :)

4 коментара:

  1. Kod ove borbe ti je bitan samo režim ishrane i upornost, ako se krećeš i vežbaš to je samo plus, ja ne mogu da pišem o tome jer sam vodila bitku sa hormonalnim kg od terapija ali sam čak i njih skinula samo režimom ishrane jer nisam mogla da vežbam nit šetam, ali to je išlo lagano za 10 meseci 12 kg, više naduvanost nego debljina, ali je smetalo svakako jer sam ceo život mršava i čovek se navikne na to. Kg se nisu vraćali sve do ove godine kad mi se hormoni opet pokrenuli i sad sam dobila uz režim ishrane koji i danas primenjujem od vazduha 5 kg koje neće spasti dok se hormoni ne smire makar ne jela ništa i skakala ceo dan :). Želim ti uspešnu borbu i samo napred možeš ti to !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znam da je ishrana 80%, ali uz program vežbi napravljen baš za mršavljenje mislim da će to ići lakše, a i želim da budem zategnutija, ne samo da smršam.
      Razumem tvoj problem, drugačije je kad do osilacija u kilogramima dolazi zbog zdravlja i terapija. Hormoni su čudo!
      Hvala ti puno, nadam se da ću istrajati. Zato sam i želela da podelim svoju priču sa čitaocima, kako bih bila upornija i možda i pomogla nekom ko čita. :)

      Избриши
  2. Prošle godine, na vrhuncu moje težine, ne računajući trudnoće, napravila sam rez i prešla na hrono ishranu. Ne bukvalno, ali sam vodila računa o vremenskom razmaku između obroka, izbacila slatkiše i beli hleb. Takođe, zbog preseljenja firme, svakoga dana sam pešačila pola sata. Nisam disciplinovana i nikada nisam mogla da držim neke striktne dijete sa mnogo podataka, grama i merenja. Ovo je uspelo, za tri meseca skinula sam 13kg i još 3 kada sam počela da "brljam". Bilo je tu još materijala za popravljanje, ali... Evo me opet blizu tog maksimuma. Omaklo mi se... Obožavam slatkiše i to me ubija. I meni treba motiv i to žestok, jer ovako više ne biva. :-(

    ОдговориИзбриши
  3. Mislim da samo vezbe ne pomazu. Ishrana mora da bude uravnotezena i obavezno treba ograniciti kolicine.

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...