субота, 22. август 2015.

Čitanje na plaži - preporuka**

Zdravo svima, kako ste danas?
 
Da li čitate? Koji su vam omiljeni žanrovi?
Ja obožavam da čitam. Oduvek sam volela da čitam. Naučila sam da čitam sa četiri godine i već kroz par meseci čitala "Malog princa". O mojoj ljubavi prema čitanju govori i to da sam mala tražila da mi kupe knjigu kad sam bolesna pa idemo kod lekara da "primim bocu".

Ja čitam sve, i "težu" literatu, trilere, ljubiće, bestselere, biografije....šta god da mi se u tom trenutku čita. U ovom postu želala sam da izdvojim neke knjige koje sam čitala na letovanju, a mogu se podvesti pod literaturu za letovanje. Ja čitam na letovanju sve, ne izdvajam to vreme samo za lakšu literaturu, almnogi žele da čitaju leti nešto laganije. Tako da sam se ja odlučila da u ovom postu od pročitanih knjiga na letovanju izdvojim one koje preporučujem za plažu.

 

Senka Vetra - Karlos Ruis Safon

 
O knjizi: "Barselona 1945: grad polako zaceljuje svoje rane iz rata, a Danijel, sin trgovca antikvarnim knjigama, koji tuguje zbog gubitka majke, nalazi utehu u misterioznoj knjizi Senka vetra, koju je napisao izvesni Hulijan Karaš. Ali kada je krenuo da pronađe druge naslove istog autora, on dolazi do šokantnog otkrića: neko sistematski uništava svaki primerak svake knjige koju je Karaš napisao! Zapravo, Danijel možda poseduje poslednji primerak Karašovih knjiga. Uskoro, njegova prividno bezazlena potraga otvara vrata jedne od najmračnijih tajni Barselone – epske priče o ubistvu, ludilu i ukletoj ljubavi."

Ovo je jedna vrlo pitka i zanimljiva knjiga. Dopada mi se stil pisanja, sažetost rečenica i to što drži pažnju id početka do kraja, a ne spada pod "laku" literaturu. Nije ni čudo što je knjiga prevedena na 36 jezika i prodata u mnogo miliona primereka. Stvarno je vredna vaše pažnje i po meni je to jedna od onih knjiga koju čuvate u svojoj biblioteci za buduće generacije.
Izdavač: Čarobna kniga
 


Đokonda - Lusil Tarner

O knjizi: "Roman o Leonardu da Vinčiju. Poznajemo ga kao renesansnog genija: pronalazača, naučnika, umentika. Kao vizionara i slikara Mona Lize, tajnovite Ðokonde. Poznavali su ga kao Leonarda iz Vinčija, Leonarda Firentinca: jeretika, kasapina, zaluđenika....
Zora je. U staji, na drvenoj ploči stoji jezivo stvorenje, delom gušter, delom pas, delom petao, skrpljeno od nekoliko iskasapljenih životinja. Sedeći pred njime, dečak crta čudovište. Njegova prva misao: ljudima je potrebno da se spasavaju jedni od drugih. Druga: ljudima je potrebno da se spasavaju od sebe samih. Usamljeno dete, Leonardo je blizak samo s Lizom Gerardini, devojčicom koja ga uhodi u radionici. Pošto je domaći učitelj digao ruke od njega, Leonarda očajni otac šalje u Firencu na zanat. Pod učiteljskom rukom Verokija, majstora vajara, on počinje da gradi slavu. No uspeh iziskuje žrtve; Firenca zahteva jednu meru povinovanja koja je za njega nemoguća. Prinuđen da ode, Leonardo prelazi u službu harizmatičnog, moći žednog milanskog vojvode. Putovanje ga ponovo vraća Lizi i portretu koji beskrajno dugo već čeka da naslika, vrhuncu njegovog životnog rada.
Od blistavog dvora Medičija pa do mrtvačnica Milana i do bojišta u dolini Poa, izvanredni roman Lusil Tarner živo oslikava Leonardovu samotničku borbu da i druge ubedi u svoje viđenje sveta."

Ova knjiga je biografija čuvenog Leonarda da Vinčija, ali pisana na neki moderan način. Na psihološki način prikazuje njegova razmišljanja i njegov životu. Kroz ovu knjigu imate osećaj da upoznajete Leonarda i preispitujete se šta je to u ljudskoj duši i kako jedan genije razmišlja. Knjiga nije skroz pitka, ali bih je preporučila za letovanje svakako jer govori o jednom kulturnom velikanu.
Izdavač: Laguna



Šaptač i Vladar iz senke - Donato Karizi

O knjizi Šaptač:  "Ne pomaže ti da znaš kako. Ne vredi ti da shvatiš zašto. Nije ti dovoljno da otkriješ ko. On je već korak ispred. 
Otkiven je stravičan zločin: šest odsečenih ruku poređano je u misteriozan krug i zakopano na proplanku u šumi. Pet pripada devojkama koje se vode kao nestale. Šesta ruka tek treba da bude identifikovana. Najstrašnije od svega jeste to što tela devojaka, bilo da su žive ili mrtve, nigde nisu pronađena. Iskusna istražiteljka Mila Vaskez i Goran Gavila, uznemirujuće intuitivni kriminolog, pokušavaju da proniknu u zagonetku: veruju da su uspeli da pronađu pravog osumnjičenog, sve dok se ne pokaže da zapravo ne postoji održiva veza između njega i svih nestalih devojaka, osim prve. Drugi slučaj kidnapovanja upućuje u potpuno drugačijem smeru, stvarajući više pitanja nego odgovora. Mila i Goran počinju da sumnjaju da je slučaj dodeljen baš njima kako bi preuzeli odgovornost kada se istraga pokaže kao beznadežna. Da li je sve samo slučajnost? Ili neko kopira prethodno ubistvo? Opsednuti slučajem, koji postaje sve napetiji i komplikovaniji, dvoje istražitelja shvataju da ne smeju verovati nikome – osim jedno drugom"

O knjizi Vladar iz senke:  "Tama te prvo zaslepi, zatim te proganja i pušta te samo pod sopstvenim uslovima.
Svi smo barem jednom u životu poželeli da nestanemo. Pre ili kasnije, pokušali da pobegnemo od svega, da ostavimo sve za sobom. Međutim, za neke to nije samo prolazna misao, već opsesija koja ih na kraju proguta. Ti ljudi nestaju u tami. Niko ne zna zašto. Niko ne zna šta se s njima na kraju zbiva. i skoro svi budu zaboravljeni. Mila Vaskez okružena je njihovim pogledima. Ona ne može da ih zaboravi, zato što ima tragove tog mraka na sopstvenoj koži, duboko u duši. Ona dobro poznaje zov tame, jer igra igru sa senkama od časa kada se rodila. Možda baš zbog toga, Mila je najbolja u svom poslu: pronalazi one koje je svet otpisao. Kada je šef policije pozove da preuzme komplikovan slučaj Rodžera Valina, njen prvi instinkt je da odbije, jer se zarekla da više nikada neće kročiti na mesto zločina. Upravo će Rodžer, računovođa blage naravi koji je iznenada nestao pre sedamnaest godina, izroniti iz tame i vratiti Milu u samo srce njenih najgorih košmara."

Dve vrlo uzbudljive i zanimljive knige. Vladar iz senke je nastavak Šaptača, ali prosto mogu se čitati i drugim redosledom ili odvojeno. Od isotg pisaca postoje još dve knige koje se radujem da porčitam. Pravi krmići, ali pisani na izvanredan način sa puno detalja. Odličan pisac.
Izdavač: Vulkan izdavaštvo
 



Najlepša ljubavna priča - Luiz Robinson

O knjizi:  "Fren slavi trideseti rođendan i njen život deluje savršeno.. Spletom srećnih okolnosti uspela je da dobije sjajan posao, a njen neverovatno zgodni i talentovani dečko Majkl vodi je u hotel Ric, dok mu se u džepu nalazi nešto što neodoljivo podseća na kutijicu za prsten. Međutim, nešto je pošlo naopako... Do kraja večeri, Fren će jecati u svom krevetu – sama i pijana od jefinog alkohola dok stiska jednu staru Majklovu čarapu. Sa namerom da otkrije kako joj je život iznenada postao noćna mora, Fren će osmisliti savršen plan: živeće kao sirotica, uznemiravaće potpunog stranca i povremenu čašicu alkohola zameniće svakodnevnim opijanjem. Međutim, Frenini prijatelji nametnuće joj jedan sasvim drugačiji životni plan: moraće da izađe sa osam muškaraca. Kada konačno uvidi da nema drugog izbora, započeće najlepša ljubavna priča svih vremena..."

Jedan fini ljubić za plažu. Lagana knjižica, pitka, zanimljiva, kao da gledate neki ljubavni film. Svakako nije nešto što ja volim da čuvam na polici, niti bih ovu knjigu sama kupila. Ali npr. da uzmete iz biblioteke ili pozajmite od nekog za čitanje, posebno na plaži, to preporučujem.
Izdavač: Vulkan izdavaštvo





U jednom trenu - Gijom Muso

O knjizi: "Liza i Artur mogu da se vide samo jednom godišnje. On čitav život provodi tražeći je...... a ona svoj čekajući ga. Liza sanja o tome da postane glumica. Kako bi platila studije glume, radi kao konobarica u jednom baru na Menhetnu. Jedne večeri tu upoznaje Artura Kostela, mladog lekara, i njen život menja se iz korena. Artur će učiniti sve da osvoji Lizu. U gradu punom neočekivanih prepreka, na sve načine pokušaće da dođe do nje. Ali Artur nije običan muškarac – on Lizi otkriva istinu koja ga sprečava da gradi budućnost sa njom: neverovatnu a stvarniju od života. U Njujorku kakav još niste upoznali, Artur i Liza moraće da ujedine svoje snage kako bi pobegli iz zamke najstrašnijeg od svih neprijatelja: vremena.

Svi znaju za Gijom Musoa. Ja sam pročitala više od pola njegovih naslova i ova mi se najviše dopada. Nekako sam kraj vraća u realnost i pokazuje koliko je ovaj roman psihološki, iako na prvi pogled deluje kao da je samo još jedan bestseler. Prepoznatljiv Musoov stil, pitkost i neizvesnost kraje i ovaj roman kao i predhodne naslove.








Da li ste čitali neke od ovih naslova i kakvi su vaši utisci?
Možete mi u komentarima napisati i preporuku za neke dobre knjige.

Da li vam se dopadaju ovakvi postovi? Pišite mi ako želite više o knjigama da pišem.

Hvala na čitanju!

3 коментара:

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Pre svega pohvalila bih izgled blgoa. Fenomenalno izgleda. Uz to ima i fenomenalan sadrzaj koji pruzas svojim citocima. Mlocas sam na nekom blogu pisala u komentaru o ljubavi prema citanjua. Knjiga i plaza - spoj koji obecava slozices se. Nisam jos zavirila ni u jednu knjigu , ali verujem da cu ih skoro uzeti u ruke. Pozdra lepotice <333

    Aako zelis procitaj neki od mojih postova:
    http://mojnacindaletim.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno na lepim rečima, drago mi je da ti se moj blog dopada. :)

      Slažem se, idealan spoj. Pogledaću tvoj blog, hvala na preporuci. :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...