субота, 29. август 2015.

Morski raj - Utjeha - Uvala maslina**

Danas vam donosim priču o mom omiljenom mestu na svetu. Utjeha, ili Uvala maslina kako se još naziva je malo mesto u Crnoj Gori, na pola puta između Bara i Ulcinja. U blizini se nalaze i Dobre Vode, koje dosta liče na moju Utjehu, ali su veće i dosta razvijenije. Kada sam ja bila mala tamo nije bilo toliko ljudi, a sada imaju i zgrade. Utjeha sa druge strane jeste jedno mirno mesto, koje je dok sam ja bila mala bilo dosta razvijenije, a sada je onako fino, porodično mesto, pravo za odmor. Trenutno u Utjehi najviše letujemo mi koji imamo kuće, najviše ima Beograđana i Novosađana, pa tako i imamo Beogradsko i Novosadsko naselje, kako interno zovemo. Naravno ima tu još ljudi, uglavnom iz Srbije, kao i dosta Rusa koji su u jednom naletu nakupovali kuće, pa sada dovode i svoje prijatelje. Ima i drugih turista, jer mnogi izdaju sobe i apartmane, ali najviše je nas. 

*slika je preuzeta sa interneta
 
 Iznad Utjehe se nalazi i par sela, pa su meštani tih sela takođe stalni gosti u ovom mestu. U Utjehi bih rekla da ne živi puno ljudi, svega 10 do 20 ljudi, uglavnom oni koji imaju kuće, pa su otišli u penziju i sada koriste da provode vreme na moru. Ne znam kada je Utjeha krenula da se igrađuje, ali mi smo kupili plac 1977. i bili smo među prvima. U međuvremenu je Utjeha krenula da se širi ka Ulcinju, a postoje i Belo Brdo, koje je tu u blizini, pa i to spada u Utjehu. Na slici gore vidite i kuće, koje mi zovemo kuće u uvali. Nekada ih je bilo par, a sada tu ima i hotela.
Pored glavne plaže, koju vidite na slici, postoje i mala plaža sa desne strane koju koriste oni sa Belog Brda, zatim mala plaža La Perla, Utjeha - Hladna uvala, Nudistička plaža, i još par malenih plaža na stenama koje su prilagođeneza ulazak u vodu. Sve pomenute plaže su manje od ove koju vidite na slici. Naša glavna plaža, i ove godine ima plavu zastavicu, što znači da spada u najlepše plaže u Crnoj Gori. Ako vas više zanimaju ove plave zastavice kliknite ovde.


Utjeha nema bogat razvijen kulturni život, pa tako nema mnogo ni zanimacija za decu, takođe nema ni diskoteku (ranije je jedan kafić imao nastupe, stalno, ali sada toga nema), tako da mladi željni izlazaka neće imati gde da izađu. Ali ako imate auto, oko 12km smo udaljeni od Bara, a oko 30km udaljeni od Sutomora. Ulcinj je takođe udaljen oko 12km.

Na glavnoj plaži su: Kompleks Rocky Beach (bazeni, ležaljke i kod bazena i na plaži, kafić, restoran, picerija, grill, masaže), Paradiso (kafić, restoran, beach bar, ležaljke), Restoran Utjeha (sve preporuke!) i Giros (uz sladoled, bozu, mini kafić, pljeskavice i sl). Na plaži postoji i još jedna grupa ležaljki, kao i iznajmljivanje pedalina i kanua, kao i dve trafike. Mali brodić koji vozi na svakih sat vas može odvesti na izlet za 3e do Starog Ulcinja, kupanje na 40m, pa do Dobrih Voda i nazad.


U Utjehi imamo prodavnicu, više piljarnica, turistički centar... Nažalost ambulantu su zatvorili.
Kod plaže postoje i dva kampa. Iza njih se nalazi prelep maslinjak, u kome se nalaze i bungalovi koji se mogu iznajmiti.

Veliki plus  je što u Utjehi nema kanalizacije (svi imamo septičke jame), pa nam je morska voda čista, ali nema ni pijaće vode, već svi u sklopu kuće imamo cisterne, a vodu kupujemo.ž



Priroda je veličastvena, zelenilo, cveće, voće..prelepa dvorišta, divota jedna. Morska voda je vrlo čista, po meni najčistija u celoj Crnoj Gori. Naravno dogodi se da struja dovuče nešto prljavštine, ali nema nikakvog mulja, fekalija itd. Generalno je voda hladnija, mada je ove godine bila vrlo topla. Sve zavisi od sezone. Poslednjih par godina je uglavnom mirnija i topla (ne pretopla, baš onako kako treba).



Nadam se da sam vam prenela utiske o ovom divnom mestu, kao što rekoh, onako kakvo je, meni je idealno. Ceo život provodim bar po mesec dana tamo i mogla bih do kraja života tako. Kad god sam kod kuće, brojim dane do odlaska na more, i Utjeha je nekako moja druga kuća.
 
Sve fotografije, sem prve, sam napravila ili ja ili neko od mojih prijatelja ili porodice.  Nisam specijalno slikala nove fotografije za ovaj post, već su to fotke iz moje arhive od ranijih godina.

Evo još par fotki, uživajte.








Ako vas zanima bilo šta vezano za Utjehu, budite slobodni da pitate.

Da li vam se dopadaju ovakvi postovi?
 
Hvala na čitanju. :)

11 коментара:

  1. Meni je ovaj post super. I mogu ti reci da sve sto si rekla o Utjehi zvuci super. Ja ne volim guzvu kada sam na odmoru, ovo deluje kao mesto na koje moze fino da se iskulira 😊

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno! Meni se takodje dopada da pisem ovakve postove i volela bih da nastavim. :) Drago mi je da ti se Utjeha dopala iz posta, ja sam malo subjektivna, ali stvarno je divno. :)

      Избриши
  2. Ana da li iznajmljujete kucu u Utjehi? Super je post...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala. Ne iznajmljujem kucu. Imate po razlicitim sajtovima oglase, pa vidite tako da nadjete nekog. Pozdrav! :)

      Избриши
  3. Ana obzirom dapoznajes utjehu a mi bi letovali ove god tamo mozemo li se ikako čuti. Imala bih par pitanja nadlasam par smestaja ali nisam sigurna u udaljenost. Od plaže. A imam bebu od godinu dana. Hvas

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odgovorila sam Vam i na fb stranici.
      Pisite mi za sve sto Vas zanima.
      Pozdrav! :)

      Избриши
  4. Idem tamo prvi put sa decom od 8 godina.Naselje Bušat.ima li guzve sta me dole ocekuje

    ОдговориИзбриши
  5. Puno uspomena,jedno nezaboravno letovanje sa drugaricama😀

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман12. мај 2022. 11:12

    Draga Ana,
    ja sam se odlučila za Bušat.Dolazim sama sa malom kucom.Ima li problema zbog kučića na plaži?Da li ima blizu prodavnica?

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман10. јун 2022. 09:25

    zdravo,lep post.jesu li apt val maslina kod vas. hvala unapred na odgovoru

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман18. јун 2023. 02:05

    Šta znači "nema pijaće vode, imamo cisterne", možete li mi pojasniti?
    Kako je u ovim apartmanima što se izdaju, odakle voda dolazi za tuširanje, toalet? Odakle se pune te "cisterne", koliko često, koliki su im kapaciteti?

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...