субота, 26. септембар 2015.

Najčešće greške pri šminkanju*

Drage moje devojke, znam da vam nedostaju beauty teme. Ako ste već pregledale sve postove o beauty temama na ovom blogu, mnogo više postova imam na mom drugom blogu Anin Avon Kutak, tako da zavirite i tamo. :)

I meni nedostaju beauty postovi, jer sam ja ipak pre svega beauty bloger, tako da će i u narednom periodu biti vise ovakvih postova, obećavam.

Nisam šminker, ali mislim da se dosta razumem u šminku. Šminkanje naravno zavisi od ukusa do ukusa i ne treba osuđivati, ali prosto neke stvari mi upadaju u oči kad šetam gradom i koje stvarno možemo smatrati greškama pri šminkanju.
Neadekvatna nega lica

Šminka ne može izgledati lepo na loše negovanom licu. Mitiseri i bubuljice će samo izgledati još gore, suvi delovi će se istaći, masna koža koja nije matirana prosijati, proizvodi će se uvlačiti u pore, bore i samo praviti još goru situaciju. Znači nega pre svega, adekvatno čišćenje i hidratacija je od presudne važnosti za dobru šminku. Ovde bih dodala i ispucale usne, na koje nikako ne možemo stavljati karmin ili sjaj. Moramo i njih negovati da bi izgledale lepše sa proizvodom za usne.
 
Pogrešna nijansa pudera

Ovo je tako česta greška, i to najviše kod mladih devojaka i veoma mi je žao zbog toga. Znam koliko je teško izabrati puder, i sama se mučim, ali molim vas nemojte kupovati tamne pudere. Bavim se prodajom Avona godinama i mnogo puta kada sam u kontaktu sa novom mušterijom i ona bira puder, ni ne gleda nijanse već samo kaže - ,,Hoću najtamniji." To je takva greška. U Srbiji su stvarno retki oni koji su tako tamni, osim naravno leti. Uz to, tamnije nijanse često vuku na "narandžasto" i stvarno neće lepo izgledati. Idealno bi bilo da isprobate puder pre kupovine, uz tester ili u drogeriji-parfimeriji direktno, pa da ga nosite neko vreme.
Uz ovu grešku dodala bih i to da mnogi ne spuštaju puder na vrat, tj. imaju onu liniju, kao da nose masku. Ne treba da nanosite puder na vrat, nego prosto samo razmažete na dole i sa strane lepo.

Previše iscrtane obrve

Nisam ljubitelj veštačkih obrva, meni uopšte ne deluju lepo, pa mi možda ovo još više upada u oči, ali morate priznati da neki baš preteruju. Mislim na preterivanje u iscrtavanju obrva olovkom. Obrve treba iscrtati po svom prirodnom obliku, malo popuniti i to je to. Nekad i rano ujutru vidim devojke sa ,,full on" obrvama koje onako upadaju u oči i nikako ne izgledaju lepo, jer ne idu uz taj oblik lice. Okej je za neke specijalne prilike možda malo jače iscrtati obrve, ali mislim da su mnogi pogrešno naučili kako se to radi. Znam, teško je, ali toliko ima tutorijala na Internetu, udubite se, gledajte, vežbajte i vremenom ćete to raditi rutinski.

Pogrešno doziranje proizvoda

Ukusi su različiti, ali ne smemo preterivati ni u čemu. Često vidim jake konture, koje, posebno danju ne izgledaju lepo. Da, poznati su divni u medijima kada ih vidimo sa tim jakim konturama, ali oni su pod reflektorima i to je profesionalna šminka. Na dnevnoj bazi, osim za specijalne prilike, ne možemo forsirati jake konture, jer deluje veštački, a često i grešimo, pa sve deuje onako prljavo. 
Takođe treba birati način šminkanja prikladno prilici i svojim godinama. Ne ide da starija gospođa ima jaku šminku ili da npr. devojčica od 15 godina ode u školu sa jakim obrvama i gliterom na očima. Trudite se da birate šminku u skladu sa prilikom, odećom, dobom dana, svojim stanjem kože i godinama. Koliko šminka može da nas ulepša toliko može da nas i unakazi. Setite se, manje je više. :)
Dala bih i primer ajlajnera, kada neko baš ne ume da ga lepo iscrta, pa onda to deluje ružno. Ako niste uvežbani (kao ja), bolje nemojte koristiti ajlajner. Naravno ako to jako želite, vežbajte, ali nemojte ići po ulici sa loše iscrtanim ajlajnerom.

Učite, stalno i napredujte u šminkanju. Ja sam drastično napredovala od kada vodim blog, jer mnogo više pratim druge blogove i Youtube kanale. Svašta možete naučiti preko Interneta, pa tako i mnogo toga o šminkanju.

Ponavljam, ne želim da nikog osuđujem i da se neko možda uvredi. Ukusi su različiti, a ja samo želim da vam na neki način pomognem i posavetujem vas, jer možda niste svesni da pravite grešku.
Nemojte ni vi osuđivati, kao što rekoh, neko možda i ne zna da greši. Posavetujte ga, pomozite, biće vam sigurno zahvalan. Ja lično nikad ne bih pustila moju dragu osobu da ide okolo sa lošom šminkom, samo da je ne bih uvredila. Time što joj prećutkujete takve stvari je vređate.


Pišite mi u komentarima šta vi smatrate da su klasične greške pri šminkanju.

Postoje još stvari koje bih istakla, ali to su više neki saveti za poboljšanje šminke, a ne greške, pa ću njih ostaviti za drugačiji post. :)


Hvala vam što čitate. :) 


 

8 коментара:

  1. Slazem se sa tobom Ana. Obrve i pogresna nijansa pudera su za mene greske. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Definitivno, moramo uticati na zene, posebno mlade devojke da se potrude okk svog izgleda i nauce da se sminkaju.:)

      Избриши
  2. Divan post. :)
    Poseti moj blog i uclani se ako zelis, uzvraticu pracenje:
    http://fashionandstyleno1.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  3. Odlican tekst. Zaista je lepo kada neko obraca paznju na sve sto si opisala. Volim da citam tvoje tekstove jer si jako studiozna i vrlo iskrena u svom obracanju citaocima. Hvala ti na tome. Odlicno si opisala problem sa obrvama danasnjih zena. Imam 42 godine i vec 20 godina crtam obrve. Cak sam ih i tetovirala. Ma sta da ti pricam muku mucim godinama. Mozes kod mene na blogu da procitas moje probleme. Uzivala sam u tvom tekstu. Veliki pozdrav.

    Ana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na lepim recima!
      Citala sam, pratim te redovno. ;) Naravno ko ima manje obrve, dozvoljeno je iscrtavanje, ali sve umereno. ;)
      Hvala jos jedno. Pozdrav

      Избриши
  4. Odlična tema! Mislim da je jako bitno, a to će posebno mlađe generacije i devojčice shvatiti tek, da osoba ne robuje TRENDOVIMA. Da li je neki određen puder trenutno popularan, mat karmini za usne iako neko ima izrazito suva usta, određen oblik obrva... Ne treba slepo pratiti sve što drugi kažu da valja. Pronaći balans u tome i slediti svoje želje. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! Slazem se, to vodi samo tome da sve izgledamo isto, razlicitost se ceni. :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...