недеља, 13. септембар 2015.

Pita sa šljivama - Serbian plum pie

Dobrodošli na moj blog! Danas za vas imam jedan jednostavan recept za pitu sa šljivama. Ja lično obožavam šljive i sve slatkiše sa šljivama, nekako mi je šljiva u slatkišima zapostavljena, a nju bar u Srbiji imamo u izobilju. Ja sam ovu pitu pravila u vikendici, na priručnom špretu, a pripremala je u dvorištu, tako da je potrebno samo malo volje i imaćete odličan slatkiš za celu porodicu.

Hello, welcome to my blog. Today I have one simple recipe for you - plum pie in Serbian way. I really love plums, especially in sweets. I made this pie in my weekend house, on little stove, and I prepared it i my yard. It is only necessary little bit of will, and you will have wonderful desert for your family.

Sastojci:

*Pakovanje od 500g kora
*Oko 600g šljiva (količina zavisi od toga da li volite da vam pita bude sočnija)
*100g šećera (ovo je naravno po svom nahođenju)
*Malo ulja
*2 čaše kisele vode
*Malo mlevenog keksa


Ingredients:

*Packing of phyllo dough
*600g of plumes - arbitrarily
*100g of sugar - arbitrarily
*Little of oil
*2 cups of mineral water
*Little of ground biscuits 


Šljive očistite od koštica i iseckajte u bar 4 dela, lepše je kad su malo sitniji paričići.

Remove the seeds for the plums, and cut plum to a four slice or more.


Rasprostrite kore, ja sam za moj pleh napravila tri dela pite, jedna mi je malo deblja, a druge dve tanje. Zavisno od pleha i želja, možete napraviti i drugačiji oblik. Poprskajte koru sa par kašika mešavine kisele vode i ulja.

Races phyllo dough, I prepared 3 parts for my baking tray. You can made other shape if you love it. Splash phyllo dough with couple of spoons with mixture of mineral water and oil.



Pospite iscepkane šljive po korama, dodajte 1/3 od količine šećera, malo mlevenog keksa (keks pomaže da pita ne bude previše vlažna) i zamotajte vašu pitu. Tako za svaki deo.

Sprinkle parts of plumes on phyllo dough, add 1/3 of sugar, little bit of ground biscuits (this is because of wetnees of pie) and wrap your pie. Do that for all of your parts.


Evo kako izgledaju urolani delovi.





Pecite vašu pitu na 200C, nekih pola sata, dok ne porumeni.

Bake your pie on 200C, about half an hour, until gets golden brown.




Možete naravno dodati šećer u prahu preko, ili nekako drugačije dekorisati po vašoj želji. Mogu vam reći da sam ja stavila možda malo šećera, tj. manje nego što bi trebalo. Po meni su šljive već dovoljno slatke i nama se ne dopada kad je preslatko. Vi možete staviti više šećera, ako volite slađe slatkiše.

You can put on powdered sugar or some other decoration. I put maybe too little sugar in my pie, but me and my family love when pie is not too sweet. You can put more sugar if you like it.




Po meni, pita sa šljivama odlično ide uz domaću kafu ili čaj.

Plume pie is perfect match with Turkish coffee or tea.




Da li volite i jede pite? Koje su vam omiljene?

Do you live pies and whitch are your favourites?


Hvala na čitanju! :)

Thanks, see you soon! :)

18 коментара:

  1. Njami! Šteta što nemam rernu :((
    Slike stravaaa! <3

    ОдговориИзбриши
  2. Odlicno izgleda. Sutra idem na pijacu da kupim sljive pa da isprobam. Iskreno nisam nikad jela pitu sa sljivama sto je potpuno nelogicno za zemlju u kojoj je tiko ima.



    ОдговориИзбриши
  3. Super recept. Nisam do sada ni cula, ni pravila pitu sa sljivama. Hvala na ideji. :)
    Check out my blog:
    http://fashionandstyleno1.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  4. Nikada nisam jela pitu sa šljivama, ali obožavam onu sa višnjama. I jabukama. Ma sve volim :) Sad je sezona šljiva pa ću baš predložiti mami da isproba :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo je ljudi koji nisu nikad jeli pitu sa sljivama, a meni je ona omiljena. :)
      Visnje su takodje super, a sa jabukama ne volim.
      Ako isprobate, javi utiske. :)

      Избриши
  5. Super su ti ispale, zavidim ti što možeš da kupiš deblje kore, btw, kore se na engleskom zovu phyllo dough. Sviđa mi se i dadatak izmrvljenog keksa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno. :( hvala i na nazivu, mucila sam se, nadjoh i to sa phyllo ali sam ja mislila da je to marka kori u Americi. :)

      Uglavnom dodajem mrvljen keks umesto griza, tako mi se nekako vise dopada. :)

      Избриши
  6. Bas cu da ih zamotam jedan dan. :)
    Slike su ti divne, mene bi mrzelo da slikam redosled... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj hvala puno. Meni se nesto u poslednje vreme dopadaju food postovi, malo cu se fokusirati na to sada. :)

      Избриши
  7. Iako volim šljive, još ih nikad nisam jela u ovoj kombinaciji pa me veseli što sam pronašla ovaj post. :):)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Isprobajte obavezno ovu pitu i javite utiske. Ljubiteljima sljive ce se sigurno dopasti. :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...