среда, 2. септембар 2015.

Zdrav doručak - pahuljice (musli) sa jogurtom**

Danas konačno pokrećem novu rubriku na blogu, gde ću posati o idejama za zdrav doručak, odnosno bilo koji zdrav obrok, a za početak doručak.
Rešila sam da, nakon letovanja, opet krenem sa redovnim vežbanjem i zdravom ishranom. O mojoj ishrani sam pisala ranije ovde.

Jedan od mojih omiljenih doručaka, bilo da vodim računa o ishrani ili ne, su pahuljice, odnosno musli.

Musli možete kupiti već zapakovan u prodavnici, ali ja vam te mešavine nikako ne preporučujem, jer su pune šećera, zaslađivača i jednostavno su obrađene. Primetila sam da su se pojavile neke mešavine koje se vode kao zdravije, ali nisam sigurna koliko to stvarno jesu.

Ja musli sama pravim tako što mešam više vrsta pahuljica, uz još neke sastojke. Obično ih kupujem na merenje u zdravoj hrani. Uzmem po 100g od svakih, ali ovoga puta sam kupila upakovane pahuljice u kese.

To su sledeće pahuljice:

Ražene pahuljice

Obiluju ugljenohidratima, vitaminima i mineralima, posebno gvožđem. Raž jača organizam i obogaćuje krv gvožđem nakon kratkog vremena od konzumiranja. Preporučuje se bolesnima od šećerne bolesti, arterioskleroze, povećanog krvnog pritiska i kod svih bolesti povezanih s cirkulacijom. Posebno pomaže kod klimakteričnih tegoba, kod migrena, poboljšava rad srca, mišića i reproduktivnih organa.
Ražene klice sadrže proteine, masti i šećere, pa se stoga preporučuju kao hrana i za decu. U ishrani se dodaju jelima od povrća ili se mešaju u jogurt ili supu.




Sojine pahuljice

 Soja sadrži malo kalorija, ali dosta korisnih sastojaka potrebni ljudskom organizmu, kao što su: aminokiseline, bakar, belančevine, biljna vlakna, biljne masti, biljna ulja, vitamine B-kompleksa, C, E, K,, gvožđe, genistein, jod, kalijum, kalcijum, magnezijum, nezasićene masne kiseline...Soja deluje na organizam kao antioksidant i slično kao hormom estrogen. Povoljno uiče na ublažavanje mnogih zdrastvenih tegoba, posebno dijabetesa, problema sa pamćenjem, osteoporoze, problema sa kožom, kosom, noktima, nervima, gojaznošću.....

Pšenične pahuljice

 Integralne pšenične pahuljice imaju mnoga svojstva povoljna po zdravlje. Istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju integralne pšenične proizvode, umesto rafinisanih, imaju značajno manje problema sa gojaznošću. I ne samo to: konzumiranje integralne pšenice, u poređenju sa konzumiranjem rafinisanih proizvoda od brašna, povezano je sa smanjenjem rizika od razvoja tzv. metaboličkog sindroma, koji podrazumeva udružene probleme sa težinom, holesterolom i šećerom u krvi.


Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice su najpopularnije. Znam mnogo ljudi koji jedu samo ovsene pahuljice, ali meni se više dopada da kombinujem svih 5, jer mi deluje zdravije i raznovrsnije.
Zato što imaju bogat i vredan prirodan sadržaj, ovsene pahuljice se kao namirnica preporučuje svima, različitih životnih dobi. Posebno se prepručuju osobama koje žele da sačuvaju zategnutu i vitku figuru, kao i sportisima, a takođe i osobama koje imaju problema sa viškom kilograma. Dobro je da jedete ovsene pahuljice za zdravlje kada imate problema sa krvnim sudovima, kod prisustva srčanih smetnji, povišen krvni pritisak, poremećaj probane funkcije kod povišenog nivoa šećera u krvi, i kod problema sa zadržavanjem tečnosti u organizmu. Prema naučim saznanjima, ovas u ishrani smanjuje u velikoj količini rizik od raka. Značajan je i kod oboljenja kože kao što su na primer dermatitis, suva koža, psorijaza.





Ječmene pahuljice

 Ječam je odličan izvor dijetetskih vlakana i sadrži i topiva i netopiva vlakna. Topiva vlakna su delotvorna u smanjivanju holesterola u krvi i mogu umanjiti rizik od srčanih oboljenja. Kliničke studije pokazale su da je konzumiranje celovitog ječma ili ječmenih proizvoda poput ječmene prekrupe, ječmenih pahuljica ili ječmenog brašna koji pružaju najmanje 3 grama betaglukanskih topivih vlakana dnevno, delotvorno u smanjivanju ukupnog i LDL holesterola. Studije su takođe pokazale da povećavanje dnevnog unosa ovih topivih vlakana rezultuje još većim smanjivanjem ukupnog i LDL holesterola.
 Ječam sadrži nekoliko vitamina i minerala uključujući niacin (vitamin B3), tiamin (vitamin B1), selen, gvožđe, magnezijum, cink, fosfor i bakar. Ječam sadrži antioksidante koji su takođe veoma važni za održavanje dobrog zdravlja. Antioksidanti deluju tako što smanjuju stopu oksidacijskog oštećenja prikupljanjem slobodnih radikala koji nastaju kada telesne ćelije koriste kiseonik.



Super stvar je što je ovo stvarno jeftin doručak. Po 100g ovih pahuljica košta oko 30-40 dinara, a trajaće vam sigurno za više od 10 upotreba. 
Ja pomešam po 100g svake od ovih pahuljica, zatim dodam oko 30 do 50g kornifleksa (od celog zrna), laneno seme u zrnu, neko suvo voće, najčešće suvo grožđe i brusnice (jedna šaka), - šljive se npr. osuše od stajanja, pa njih ne preporučujem i na kraju malo zrna suncokreta i golice.
Sve to zamešam i stavim u jednu kutiju, i tako zamešano izgleda ovako:


Inače, za doručak jedem 4 do 5 kašika ovih pahuljica i jedem ih uglavnom sa jogurtom. Kada jedem pahuljice, u samu činiju uvek dodajem još neke sastojke.

Samleveno laneno seme

Lan se najbolje apsorbuje kad je samleven, tako da ga dodajem nakandno u tom obliku, jer bi inače bio rasut po kutiji. Dodajem oko kašičicu lanenog semena. Lan je bogat izvor vlakana, pomaže kod varenja i regulisanja stolice, kao i kod mršavljenja i ubrzavana metabolizma.



Kokosovo brašno

Obožavam kokos, pa nije ni čudo da ga dodajem u pahuljice. Ne dodajem nikad šećer, tako da mi je kokos super da da neki lep šmek. Dodajem jednu kašičicu, do dve. Vi možete dodati i med, kakao ili cimet i ja sama dodam nekad neki od ovih sastojka, kada nemam kokos.


Voće

Skoro uvek dodajem i neko voće. Ovoga puta je to nektarina. Najšešće dodajem bananu, i to pola banane. Ako je to neko bobičasto voće onda je to jedna šaka. Ako želite jači doručak, dodajte i neko koštunjavo voće.




Volim ovaj doručak jer se baš najedem, drži me sitom dugo, bogat je vlaknima i zdravim sastojcima, nije kaloričan, ukusan je i znam da činim nešto dobro za svoj organizam kada jedem ovakav obrok. 
Najviše mi se dopadaju pahuljice sa jogurtom, ali ja ne potapam veče ranije pahuljice, nego prelijem i jedem odmah, jer volim kada pahuljice krckaju. Kada sam u žurbi jedem ih sa mlekom, ali to mi nekako ne zasiti toliko. Nekad pomešam i dve kašike pahuljica sa grčkim jogurtom.
Na slici ispod možete videti kako izgleda sve kada se pomeša.



Da li vi jedete pahuljice? Na koji način. Pišite mi u komentarima svoje predloge.
Hvala na čitanju. :)

12 коментара:

  1. Hvala na sjajnim preporukama! Ja retko jedem pahuljice za doručak, uglavnom jedem nešto iz pekare na odmoru u školi, ali planirala sam da počnem da ih jedem pre škole, prvenstveno jer je to mnogo zdravije :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi na komentaru. Ja sam jos od srednje skole navikla da jedem kod kuce. Sad mi je muka ako izadjem ujutru, a nisam jela. Probaj da 1 do 2 nedeljno uvedes pahuljice pre skole ujutru, sigurno ce ti odgovarati. :)

      Избриши
  2. Odlican post. Ja imam obicaj da kupim ovsene pahuljice na merenje, stavim 2-3 sake u teglicu ili neku drugu posudu, prelijem mlekom, dodam cimet i kasicicu meda i stavim u frizider preko noci. Preko noci one upiju mleko i ujutru su odlicne. Preko naseckam voce neko i ispadne mi super dorucak.
    Zanimaju me ove ovsene kase, probala sam ih i ukusne su, ali mislim da i one imaju dosta secera kao i musli. :/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E meni se uopste ne dopadaju kad tako odstoje. Nekako mi je muka od njih. Ali naravno svi smo mi razliciti. :)
      Ja jedem kase stalno, one imaju zasladjivacr..jesu svakako bolje nego da jedemo nesto iz pekare, ali nisu savrseno resenje.
      Hvala :)

      Избриши
  3. Slicne kombinacije pahuljica,voca i ja sebi pripremam:) Otkad to radim nije mi problem doruckovati, jako brzo, ne goji puno i zdravo :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ljdui imaju neku odbojnost prema pahuljicama, ali kad se nađe prava kombinacija, mislim da je mnogima ovo omiljeni doručak. :)

      Избриши
  4. Super post, bas mi se dopada. :) Ja sam pocela isto da koristim razne pahuljice i mogu reci da sam jako zadovoljna, sama sebi sam napravila ono sto najivse volim i mnogo mi se svidjaa :)) Probacu i neki prilog od tebe :-)

    ОдговориИзбриши
  5. Takodje kupujem razne pahuljice i dodajem slicno kao i ti, obozavam suvo grozdje, brusnice, nekad seckam i orahe, jer i njih jako volim..i banane obavezno :-) skoro sam nasla ovaj recept za domaci musli, koji nameravam uskoro da napravim.. :-)
    100 grama lan
    100 grama susam
    100 grama suncokret
    100 .grama bundeva
    100 grama orasi
    100 grama lešnik
    100 grama badem
    1 tegla meda
    sok od 2 limuna
    malo cimeta

    ОдговориИзбриши
  6. To zdravlja dijeti dorucak ponekad veceras sto jelo ko ima mast to hoce debela zato to veceras ali nemoj to mnogo med bolji manje moze sve musli pahuljice caj mleko jogurt i dr super mi je ☺

    ОдговориИзбриши
  7. Dali je ispravno za doručak pojesti pahuljice sa jogurtom,recept imam ovaj...1 čaša jogurt i 3 kašike pahuljica

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...