четвртак, 13. април 2017.

Fitnes: 10 saveta kako da istrajete u treninzima*

Dobrodošli!

Skrećem malo sa beauty tema, kao što sam obećala i danas vam pišem o onome što je meni pomoglo da redovno vežbam. Mnogo puta smo čuli fitnes instruktore koji nas motivišu kao da je sve to lako i kao da uvek imamo vremena i volje za vežbanje. I ja sam bila tamo. Pogledam 3 takva videa uveče, puna elana legnem sa željom da od sutra vežbam svaki dan i da ću istrajati, a onda sutradan sav taj elan nestane. Zatim budem neraspoložena jer nisam istrajna u tome, a onda opet ubeđujem sebe, pa sve u krug. Dešavalo mi se i da krenem da vežbam puna elana, a onda posle par treninga sve to nestane, mrzi me, uvek imam nešto bolje da radim i slično.

Ovo je prvi put da ja zaista uživam u vežbanju i bukvalno jedva čekam da odem na trening, stalno imam neku potrebu za vežbanjem, pa i kod kuće tako iz čista mira uradim neku vežbu. :) Pisaću vam o stvarima koje su meni dosta pomogle i koje mi konstantno pomažu. Nisam motivacioni govornik, niti stručnjak za fitnes, samo pišem ono što je meni pomoglo. Naravno, ne znači da će i vama. Ne znam ni da li ste već nešto ovako mogli da čitate, odnosno neke od ovih saveta, verujem da neke jeste, a možda neke čujete prvi put.



*Zašto vežbam?*

Postavite sebi ovod pitanje i jasno definišite šta je vaš cilj. Da li vežbate da bi smršali, zbog zdravlja, zbog energije, zbog izgleda...nije važno. Važno je da znate vi sami zaštio to radite, i svaki put kada vas mrzi da trenirate setite se zašto vežbate. Mislim da ciljevi poput vežbanja da bi smršali 10kg ili sl. ne mogu doneti rezultate jer to znači da ne vežbate generalno, nego samo sada zbog tog nekog kratkoročnog cilja. Ja prvi put imam neki dugoročni cilj i mislim da mi to baš pomaže.

*Lokacija*

Mesto na kome vežbate je vrlo važna stvar. Meni je važno da vežbam blizu kuće, a to je trenutno fitnes centar u mojoj ulici. Kada god sam se odlučivala da vežbam negde dalje, to u jednom trenutku više nije funkcionisalo. Smatram da je vrlo važno da vam mesto na kome vežbate bude na 5 minuta od kuće ako je moguće, jer onda nećete doći u situaciju da ne odete na trening jer nemate npr sat i po ili dva vremena.

 *Termini*

Ranije sam uvek forsirala neko vežbanje uveče, predveče pa dok dođe taj deo dana ja bih pre išla negde ili sam jednostavno umorna. Ako vam posao ili studiranje omogućava da trenirate ranije, kao ja, iskoristite tu mogućnost. Mnogo mi je lakše da ustanem, doručkujem, sačekam nekih sat vremena i odem na trening, pa onda nastavljam sa obavezama. Ovo je važno jer pre toga obično ne radim ništa teško, pa nisam lenja da odem na trening (inače sam lenja osoba, verujte mi). Koristite i vikende, jer smo generalno tada svi slobodniji. 
Takođe nezgodni su oni treninzi gde imate trening tri puta nedeljno u 20h npr. i samo tada možete da vežbate. U nekom trenutku ne stižete, pa onda nemate kad da nadoknadite i verujem odustajete. Birajte deo dana za vežbanje kada znate da vas neće mrzeti da odete na taj trening i kada ćete imati vremena.

*Raznovrsnost*

Uvek mi je bilo važno da svaki trening bude različit, jer ako radim iste vežbe svaki put, meni to dosadi. Verujem da će i vama pomoći raznovrsnost, a i tako uvek aktivirate neke druge mišiće, što dosta znači.

*Umerenost*

Kada krenemo sa vežbanjem uvek smo voljni da što pre vidimo rezultate, ali ne treba se zbog toga prefosirati. Od 3 do 5 puta je sasvim okej, zavisi od vašeg vremena i želje, ali nemojte preterivati, posebno ne na početku. Takođe, dovoljno je od sat do sat i 15 minuta treninga, nema potrebe da vežbamo 3 sata, mislim da se tako samo previše umorimo. Trening treba da nam pruži energiju, a ne da bude nešto što u startu znamo da će nas premoriti, pa nam se onda ni ne trenira. Treba paziti i kod tipa vežbi i krenuti od lakših varijanti, pa polako napredovati.



*Poređenje*

Treba naći nešto sa čim ćemo se porediti, a to je najbolje da budemo mi sami. Pratite rezultate, merite se (i sa metrom) i poredite se sa sobom iz nekog predhodnog perioda kada ste bili zadovoljni potpuno svojim telom. Meni baš znači kada pogledam neke svoje stare slike, pa kažem sebi: ako sam mogla tada, mogu i sada. Kada se vide rezultati to će vas sigurno motivisati da nastavite dalje i da budete uporni. Kada vidimo neki rezultat i da to što radimo deluje, teže je i odustati.
Mene nekad motivišu i druge osobe. Osobe koje su dosta smršale i trudile se da budu zdrave i fit, kao i osobe koje imaju problema sa kilažom. Kada vidim osobu koja je punija kako jede nešto nezdravo, bilo uživo, bilo npr. na Instagramu, mene to nekako motiviše da ja ne pokleknem da to pojedem, i da redovno vežbam. Možda taj strah od toga da nismo zdravi i da izgledamo lošije, motiviše da istrajamo. Tako ja nekako to vidim.

*Zdrava ishrana*

Važno je uz redovnu fizičku aktivnost prilagoditi i ishranu. Tako će se rezultati brže videti, što motiviše da nastavimo dalje. Ne mora da to bude samo mršavljenje, i kada želite da se "zategnete", potrebno je da jedete više proteina, manje ugljenih hidrata, itd. Prosto, ne treba biti na dijeti, već se hraniti zdravo i biti umeren. To uvek daje rezultate.

*Informisanost*

Meni je važno da stalno pronalazim nove vežbe, jer vežbam u teretani i sali, samostalno, da ih radim pravilno, da smišljam i pronalazim nove recepte, da znam šta kada da jedem, da znam koju grupu mišića koja vežba aktivira, šta je cilj svake vežbe... I još mnogo informacija, koje su nam sada zbog Interneta vrlo dostupne. Kada više znamo o nečemu pristupamo tome nekako temeljnije, što sigurno ubrzava naše rezultate, a samim tim nas dalje motiviše.

*Spremna torba*

Moja torba je uvek spremna za trening. Tu su mi patike, kartica, gumica, balazam za usne, peškir... sve što mi treba. Od kuće krenem sa helankama, a u svlačionici samo obučem majicu i promenim patike i ja sam spremna. Te stvari koje skraćuju vreme, kao i blizina lokacije za vežbanje, koju sam pomenula, mnogo znače, bar meni. Izdvojila sam i majice za trening na jednom mestu, tako da je sve tu, pod ruku.

*Samostalno vežbanje*

Možda je nekom u početku lakše da vežba sa nekim, ali čim taj neko odustane, i vi ćete ili recimo problem oko usklađivanja termina. Kad god sam pokušala sa nekim, nije išlo. Tako da je meni lakše samoj sve, isplaniram, treniram i super mi je. Fokusiram se lepo na trening. Viđam devojke koje dođu zajedno, pa pola treninga pričaju o nekim drugim temama, i ne vežbaju. Ja ne nosim ni telefon sa sobom u salu, a primetila sam da većina to radi. Prosto, šta će mi telefon ili bilo ko kada treba da budem fokusirana na vežbanje? Naravno, svi smo mi različiti, možda vama baš prija društvo i znači da neko bude sa vama, samo nemojte da vas taj neko demotiviše.

I nemojte da vas lažu, jer....


Hvala na pažnji!
Pišite mi kako vam se čini ovaj tekst, da li nešto od ovoga vi primenjujete i da li možda imate još neki savet za mene i sve koji ovo čitaju?
Pišite i vašim idejama za trening, tu smo da razmenjujemo iskustva.


2 коментара:

  1. Odličan post! Super savjeti
    Voljela bih da zapratimo jedna drugu- ja sam tebe već zapratila

    XOXO, Lena

    https://unicornsfashionnbeauty.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...