недеља, 20. децембар 2015.

Blogmas #13 - Redovna poseta ginekologu*

Zdravo svima.

Odavno želim da napišem ovaj post i ukažem na važnost redovnog pregleda kod ginekologa. Živimo u vremenu kada sve više žena ima ginekloških problema, a što je još strašnije ne može da ima decu ili teško ostaje u drugom stanju.
Zbog loše statistike primetila sam da devojke i žene sve manje posećuju ginekologa, to nekako odlažu i stavljaju u stranu, a ne žele ni da razgovaraju o tome.

Ja želim da razgovaramo o tome. Zanima me da li redovno odlazite kod ginekologa? Da li podsećate vaše ćerke, sestre, majke, bake, drugarice, da posete ginekologa? Da li znate da svaka promena otkrivena na vreme može  da vam spasi život i omogući da date život vašem detetu?



Žene misle da je strašno ako saznaju na pregledu da imaju neku infekciju. Infekcija jeste strašna, ako se ne leči, ali ako se leči, ne postoje nikakvi problemi.
Svaka od nas ima neki određen ginekološki, da kažemo problem. Neko ima često infekcije, neko ima tzv. ranicu, neko je sklon kandidi, neko ima obimne, neko jake menstruacije, ali sve to nije stvarno ništa strašno. Morate da shvatite koliko je važno da idete redovno na pregled kako bi ste na vreme rešili svaki manji ili veći problem.

Važno je da pratite i promene i slušate svoje telo, čim osetite da nešto nije kao pre, trebalo bi to proveriti sa ginekologom.

Kod ginekologa bi trebalo da prvi put idete nakon prvog seksualnog odnosa, i da se redovno kontrolišete na svakih godinu dana. Nekada će vaš ginekolog tražiti kontrole i na godinu dana, sve zavisi od vaše istorije bolesti.


Ginekološki pregled jeste neprijatan, ponekad i bolan, ali to je jedini način da proverite vaše zdrastveno stanje i sprečite razvijanje različitih problema i bolesti. Potrudite se da nađete ginekologa koji će vam prijati, sa kim ćete se opustiti i proći to lakše. Nije prijatno, ali naviknete se vremenom, jer prosto tako je, celog života treba redovno obavljati pregled.

Vrlo je važno i da se pregled sastoji od kolposkopije, uzimanja briseva za VS i PAPA test, kao i ultrazvuka. Takođe pitajte sve što vam nije jasno vašeg ginekologa. Nismo svi upoznati sa medicinskim terminima jednako. 
Nemojte molim vas ništa takođe preuzimati na svoju ruku, već u dogovoru sa vašim ginekologom. Ne čitajte šta ljudi pišu po forumima i slično, jer svako iskustvo je jedinstveno.


Nadam se da sam bar malo uticala da razmislite o svom zdravlju. Nisam želela da se bavim statistikom i da pametujem sa detaljima, već samo da ukažem na važnost redovnog preventivnog pregleda.

Hvala na čitanju!

5 коментара:

  1. Nikad mi nije bilo jasno kad neko opise pregled kod ginekologa kao bolan? A i neprijatan. To je sve u glavi. Zene su stidljive oko potpuno prirodnih stvari i to je steta. Zato i ne idu. Pregled nije ni nepeijatan ni bolan. Infekcije su normalne i neke obicne imacete uvek. Mnogo vise puta kada odete imacete nesto nego sto necete. Ja kad nemam nista cak se i ginekolog zacudi. Prosto vaginalna flora je vrlo osetljiva. Idite obavezno kod ginekologa nemojte da dodje do nekog velikog problema zbog sramote oko necega sto ne bi trebalo da bude normalno. Reproduktivni organi su deo vas i pregled treba tretirati kao i odlazak kod frizera.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Apsolutno se slazem sa drugim delom, ali pregled za mene jeste neprijatan. Prvih par puta je bio i bolan, mozda je u glavi, ali tako je, bas kao sto kazes vaginalna flora je osetljiva, pa je samim tim po meni normalno da pregled bude neprijatan.
      Bas ovim postom hocu i da ukauem na to da nije nenormalno akonas pregled boli ili nam je neprijatan.

      Избриши
    2. Naravno, sve je to individualno, tako da ako tebi nije neprijatno,nije cudno da meni jeste, i obrnuto. Kod mene nema veze sa stidljivoscu, jednostavno nije mi prijatno, jer ceo pregled osecam sve sto ginekolog radi.
      Ali opet, ja imam sjajnog ginekologa, kao sto sam rekla u tekstu, to je vrlo vazno. Ona mi svaki korak objasnjava sta se desava i slicno.

      Избриши
  2. Ne, jer je to velika sramota.

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...